Borne ging in 2014 voor de titel Fairtrade gemeente!

De fairtrade campagne is in 2007 gestart en heeft tot doel om zo veel mogelijk gemeenten 'Fairtrade" te maken. De campagne brengt alle mensen bij elkaar die fairtrade een warm hart toedragen, niet alleen door er over te praten maar ook door te laten zien en te doen. Er is een team van vrijwilligers die zich inzet voor de titel die door de gemeente Borne facilitair wordt ondersteund. Tevens geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld met de inkoop van fairtrade producten.

Het doel van de werkgroep is dat vele winkels, horeca ondernemers, bedrijven en organisaties die fairtrade producten verkopen en/of in de eigen organisatie gebruiken. Maar het behalen van de titel is slechts een mijlpaal; vanaf dat moment  zal steeds aan de weg moeten worden getimmerd om de titel te behouden en uit te bouwen.

img_divider

Borns Blauw

De Stichting Fairtrade Borne heeft gedragen spijkerkleding als uitgangspunt genomen voor de expositie “Laat Denim Langer Leven” in het kader van het project Borns Blauw van 9 september tot 30 november 2023. Om circulair textiel te promoten droeg Ank Bijleveld een voor haar gemaakte blauwgrijze jurk van gedragen spijkerbroeken als circulaire couture tijdens het Twente Event 2023. Ook in Borne dus circulaire kleding van gepimpte, gebruikte denim en diverse creaties van hergebruikte jeans. Met circulaire kleding wordt aangegeven hoe het ook anders kan.

De Rode Draad van het Borns Textiel Collectief

In 2021 hebben wij onze medewerking verleend aan het Twents Textiel Collectief, dat een textiel festival organiseerde in Twente. Allerlei organisaties probeerden in dit kader op verschillende plaatsen activiteiten op te zetten met duurzaamheid als belangrijk onderdeel. Al met al een initiatief van 8 Twentse musea met als doel om Twente op de kaart te zetten als culturele regio met een grote diversiteit aan instellingen en activiteiten.

Borne, verbonden door een rode draad, was een project waarbij een grote rode textielbol iedere week van locatie veranderde. Degene die de bol had deelde zijn/haar verhaal in de krant/plaatselijke radio en tv omroep. Hiermee was het project het hele jaar goed zichtbaar en verbond Bornenaren met elkaar.

Samen met de Kringloop Borne organiseerden wij op 5 november 2021 een modeshow gebaseerd op duurzaamheid. Eea kwam mede tot stand  door een samenwerking met MBO mode opleiding en mogelijk amateur kunstenaars.

 

Verdiepingsplan 2023-2025

De volgende punten staan de komende jaren in onze planning:

  • Fairtrade concreter maken voor winkeliers, bedrijven, organisaties en inwoners van de gemeente Borne
  • Meer helderheid en betere informatie geven welke producten -bij twijfel- toch daadwerkelijk fairtrade zijn.
  • Alle fairtrade gecertificeerde winkels wederom een bezoek brengen en een duidelijker sticker geven
  • Minimaal één kerk binnen de gemeente tot fairtrade kerk maken, dit i.c.m. de groene kerk. Ook gaan wij meer in gesprek hoe zij aandacht en activiteiten kunnen opnemen in hun jaarkalender.
  • Met het project "Wat is Fair" aandacht richten op de scholen en andere mvo instellingen, zoals o.a. de sportverenigingen, scouting e.d.
  • In totaliteit uitbreiding van het aantal ondernemers en organisaties
  • Er zal gekeken worden op welke wijze de werkgroep online nog beter zichtbaar zal kunnen zijn; ook uitbreiding is nodig
  • Met regelmaat contact met de portefeuillehouder gemeente
  • Sustainable Development Goals
  • Fair Wear Foundation stimuleren binnen de gemeente
  • PR- en communicatie kanalen, waaronder social media, verder ontwikkelen en inzetten
  • Werven en behouden van ondernemers en organisaties
  • Aansluiting zoeken bij landelijke initiatieven
  • Afstemming beleid met omliggende fairtrade gemeenten

Hieruit blijkt dat de werkgroep zich wil en zal blijven inzetten op een stuk verdieping, naast het aantal deelnemers.

Dit alles proberen we te bereiken door diverse activiteiten te ontplooien om de genoemde doelgroepen te attenderen op de beschikbare producten. Daarnaast telkens bedrijven, winkels, scholen, kerken en horecaondernemers bezoeken en de mogelijkheden bespreken voor een overstap naar eerlijke producten. Aandacht zoeken via de media kan hierbij niet ontbreken.

Het doel van de werkgroep is om de horeca tenminste drie producten te laten gebruiken die voldoen aan het fairtrade criterium. Hierbij kan gedacht worden aan koffie, thee, koekjes, suiker, sap, chocolade, bloemen, popcorn, ijs, nootjes, fruit, rijst, wijn, bier, maar zeker ook non-food producten als handdoeken, T-shirts, kaarsen, toiletartikelen etc.

img_divider

Juryrapport

Nadat op 7 januari 2016 de jury van Fairtrade Gemeenten de aanvraag voor verlenging van de titel Fairtrade Gemeente Borne voor een jaar positief had beoordeeld hebben zij op 16 januari 2018 de aanvraag wederom positief beoordeeld, nu voor 2 jaar. Dit omdat de werkgroep o.a. aan de slag is gegaan met de aanbevelingen en met veel enthousiasme verder is gegaan. Men is tevreden met de door Borne ingeslagen weg.

Op 5 juni 2020 heeft de commissie titeltoekenning en bestuur van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland de aanvraag van de gemeente Borne voor verlenging van de titel Fairtrade Gemeente wederom positief beoordeeld. Borne voldoet opnieuw aan de zes criteria van de campagne. De titelverlenging geldt voor de periode van 2020 en 2021. Dat laatste juryrapport is hier in te zien. Hopelijk ontvangt Borne in 2024 weer haar verlenging.

Juryrapport verlenging FTG Borne 2020 2021 def

img_divider

Financiële verantwoording

De bestuurders van de stichting staan zowel in de statuten als in het handelsregister ingeschreven. Zij ontvangen geen beloning voor beleidsbepalende werkzaamheden e/o bestuurstaken, noch vacatiegelden. Wel hebben zij recht op vergoeding van daadwerkelijk gemaakte onkosten in de uitoefening van hun functie. Het bestuur oefent haar functie derhalve onbezoldigd uit.

Inkomsten zijn o.a. verkregen door bijdrage Wereldwinkel, subsidie gemeente en Rabo Club Support. Er wordt zeer zuinig omgegaan met de financiële middelen en goed gekeken waaraan dit besteed wordt; Vergaderkosten e.d. worden dan ook door de werkgroep privé gedragen.

Financieel verslag 2022Financieel verslag 2023

Meer informatie

Meedoen?
Hoe kunt u ons helpen met ons werk om de wereld eerlijker te maken? zie hier

Facebook
Voor meer informatie over de fairtrade campagne in Borne,  ga naar onze facebookpagina.

Criteria titel Fairtrade Gemeente

Om 'Fairtrade Gemeente' te zijn moet voldaan worden aan zes criteria:

  1. Er is een lokale werkgroep actief die de initiatieven neemt om de titel te behalen;
  2. De gemeente spreekt zich uit voor Fairtrade en koopt Fairtrade producten in;
  3. In de plaatselijke winkels worden eerlijke producten verkocht;
  4.  Maatschappelijke organisaties en bedrijven gebruiken Fairtrade producten;
  5. Media-aandacht. De werkgroep organiseert lokale publiciteit rond de campagne;
  6. Aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Doelstelling

De stichting heeft ten doel het verwerven, behouden en bevorderen van de principes van "fair trade" in de gemeente Borne en het verrichten van alle verdere werkzaamheden die daarmee verband houden of daartoe bevorderlijk zijn. Dit kan a) door het vergroten van het aanbod en het gebruik van FT producten in de gemeente; b) door het streven naar een groeiende bewustwording voor FT binnen de gemeente; c) door het nemen van initiatieven voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de SDG's in de gemeente Borne.