Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het fairtrade keurmerk.

Wij kunnen zelf dagelijks een bijdrage leveren aan armoedebestrijding. Gewoon door te kiezen voor fairtrade producten. In de supermarkt, op het werk, in een restaurant, in een kledingzaak etc.

Eerlijke handel of fairtrade richt zich op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden, met name bij de export naar rijkere westerse landen. Via fairtrade ontvangen de producenten en arbeiders een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden, Dus geen kinderarbeid, geen uitbuiting en een veilige werkplek. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Om een product fairtrade te kunnen noemen moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen, De producten van deze initiatieven zijn te koop via verschillende groothandels, supermarkten, fairtrade winkels en warenhuizen.