Kies koffie voor een eerlijke prijs
Nederlanders drinken de meeste koffie ter wereld, gemiddeld 2,4 kop per dag. Daarna komen de Finnen met 1,8 kop per dag. In Duitsland wordt half zoveel koffie gedronken (1,2 kop per dag). In België (1,0), USA (0,9 ) en Italië “maar” 0,3 kop per dag.
Bijna 45% van de Nederlandse koffiedrinkers vindt dat dat lekkere bakkie niet ten koste hoeft te gaan van de koffieproducenten. Aan de koffiemerken de taak om die eerlijke prijs te garanderen, is de mening van 8 op de 10 Nederlanders. Doen koffiemerken dat niet, dan bestaat de kans dat koffiedrinkers overstappen: 41% is bereid om over te stappen naar een eerlijker merk.

Een koffieboer verdient…
Miljoenen kleinschalige koffieboeren leven in armoede, onder de armoedegrens van € 1,60 per dag. In landen als Ethiopië, Kenia, Uganda en Peru verdienen ze het allerminst. Een slechte prijs voor hun koffie betekent voor de koffieboeren vaak dat ze geld moeten lenen tegen ongunstige voorwaarden. Ze kunnen geen pensioen opbouwen en geen ziektekosten betalen. Een slechte prijs werkt bovendien een nog steeds bestaand groot probleem als kinderarbeid in de hand. Ze kunnen niet investeren in betere technieken die meer opbrengst verzorgen en ook niet in duurzame landbouwmethoden.

Koffie en klimaat
De meeste koffie wordt geteeld in landen rond de Evenaar. Klimaatveranderingen hebben grote invloed op de teelt van koffie. De temperatuur wordt te hoog en perioden van droogte wisselen af met onregelmatige regenval. Daardoor steken nieuwe ziekten en plagen de kop op. Koffieroest bijvoorbeeld zorgde al voor miljarden euro’s omzetverlies en kostte ruim een miljoen mensen hun baan.
Een koffieplantage kan gemiddeld zo’n 30 jaar meegaan. De aanleg van een plantage is dus een investering voor een lange termijn. Op dit moment moeten de koffieboeren inschatten welke aanpassingen nodig zijn om onder veranderende klimaatomstandigheden toch goed te kunnen blijven produceren. De reikwijdte van de klimaatveranderingen is echter nog onduidelijk.

Waarom een eerlijke prijs betalen?
Koffie dreigt op langere termijn schaars en duur te worden. Voldoende inkomsten zijn van groot belang voor de koffieboeren om de uitdagingen van de klimaatveranderingen het hoofd te bieden. Kies daarom bewust voor koffie tegen een eerlijke prijs. Die herken je aan het Fairtrade-logo. Zo geniet je het langst van een lekker kopje koffie.