In het najaar van 2017 heeft de Stichting Fairtrade Borne in een Borns mode evenement voor het eerst een lijn van fairtrade kleding aan het publiek mogen tonen. Prachtige kledingstukken die “verantwoord” zijn gemaakt. De reden om mee te doen aan deze modeshow was vooral om te laten zien dat fairtrade kleding mooi is.

Met “verantwoord gemaakt” bedoelen wij dat het fairtrade kleding of GOTS is of dat de kledingmerken zijn aangesloten bij Fair Wear Foundation. Als stichting willen wij bereiken dat de consument en de modewinkels zich voor aankoop van nieuwe kleding afvragen: wie heeft dit kledingstuk gemaakt, hebben kinderen eraan meegewerkt, krijgen de werkers een fatsoenlijk loon, werken zij onder veilige omstandigheden en zijn de grondstoffen verantwoord geoogst. Een aantal bekende merken zijn o.a. Expresso, Claudia Sträter, Anne van Toor Studio Jux, King Louie, La Dress, Kings of Indigo, Armed Angels en Mud Jeans.

 

Fairtrade modeshow in Borne

Het 5-jarig bestaan van Fairtrade Gemeente Borne werd op dinsdag 29 oktober 2019 in het Kulturhus te Borne gevierd met een prachtige fairtrade modeshow. De belangstelling was enorm; de zaal mooi ingericht met op elke tafel fairtrade bloemen. Na een ontvangst met, natuurlijk fairtrade koffie en fairtrade gebak, volgde er een lezing door Cecile Scheele van de Dutch Sustainable Fashion Week Amsterdam. Zij sprak over de misstanden in de landen waar tegenwoordig de kleding meestal vandaan komt. Kinderarbeid, te lange werkdagen, te lage lonen en de slechte veiligheidsomstandigheden in de fabrieken kwamen o.a. aan de orde. Uitgebreid werden ook de rampzalige milieu-aspecten van de productie besproken.

Daarna toonden onze modellen uit Borne een boeiende kledingcollectie, die zowel duurzaam als fairtrade was. Er kon genoten worden van gewaagde herenkostuums en mooie dameskleding tot schoenen van kauwgum en ander moois.

Het liet de aanwezigen zien dat fairtrade kleding gevarieerd is en dat het voor iedereen aantrekkelijk kan zijn. Hoewel er veel fairtrade kledingmerken zijn, zijn die moeilijk te vinden. Er staat namelijk geen certificaatsymbool op de merkjes in de kleding. Men moet dus de merken kennen om deze kleding te herkennen. Daarom werden er na de modeshow lijsten uitgedeeld waarop men de gecertificeerde merken kon vinden.

Download hier de Merken modeshow, Kleding FT Gots en FW en bekijk onderstaand de foto’s die tijdens de show zijn gemaakt.